Een authentieke look met kalei - tips en tricks

25/06/2015

Wil je jouw buitengevel een karakteristiek uiterlijk geven en niet zomaar opnieuw schilderen? Dan is kaleien wellicht een optie voor jou. Vroeger werd deze schildertechniek vaak aangeduid als het 'witten' van een tuinmuurtje. Er zijn tegenwoordig talloze varianten van kalei op de markt verkrijgbaar, maar bij Paintfactory hebben we een kant-en-klare watergedragen verf ontwikkeld die bovendien in meer dan 30.000 kleuren beschikbaar is. Je kunt kiezen tussen een grove of een iets fijnere structuur. De tekening in de kalei bepaal je zelf bij het aanbrengen. Wil je graag horizontale strepen of een kriskras effect? Met de speciale kaleikwast is alles mogelijk. Hoewel de meest voor de hand liggende ondergrond een bakstenen buitenmuur is, kun je kalei evengoed aanbrengen op een effen ondergrond.

Hoeveel heb je nodig?

Voor het bedekken van 1,5m² heb je ongeveer 1kg kalei nodig. Muur Buiten Kalei is verkrijgbaar in potten van 15kg.

Hoe breng je kaleiverf aan op een bakstenen buitenmuur?

Hieronder vind je enkele eenvoudige stappen om kaleiverf aan te brengen op een bakstenen buitenmuur:

 1. Zorg ervoor dat je ondergrond droog, proper en vast is.
 • Droog: muren dienen ten minste 1 jaar gedroogd te hebben alvorens te schilderen.
 • Proper: zorg ervoor dat alle zoutuitslag verwijderd is (doe dit met een droge harde borstel, geen natte borstel want dan duw je de zouten terug in de stenen). Zorg er ook voor dat er geen groenaanslag is (verwijder dit met onze Groen Weg).
 • Vast: alle loszittende delen moeten verwijderd worden, zoals bijvoorbeeld losse voegen. Met kaleiverf kan je immers geen voegen dichtmaken. Hervoeg indien nodig en laat uitdrogen.
 1. Als de ondergrond verpoederd is, fixeer je die eerst met Primer Fixatie. Dit product kan met een kwast of rol, maar ook met een plantensproeier worden aangebracht. Zorg dat je geen delen vergeet. (is immers een transparant product)

 2. Dek alle ramen, deuren, dakgoten, enzovoort goed af en breng tape aan.

 3. Plaats ook best afdekkarton op de grond voor eventuele restjes die van je kwast vallen.

 4. Roer Muur Buiten Kalei goed op.

 5. Breng Muur Buiten Kalei aan op de muren met een kaleikwast. Probeer de zon voor te zijn zodat de muren nog niet zijn opgewarmd. Werk ook niet in de felle zon.

 6. Breng een tweede laag Muur Buiten Kalei aan. Je kan de eerste laag eventueel wat nat maken om makkelijker te werken, maar dat is geen vereiste.

 7. Laat de kaleiverf goed drogen. Klaar!