Stap voor stap: deuren met watergedragen lak

08/02/2022
Watergedragen lakken bestaan al een tijdje, maar toch krijgen we nog af en toe de opmerking dat het niet 'makkelijk' schilderen is met deze lakken. Vooral klanten die het gewoon waren met synthetische lakken te schilderen, vinden dit moeilijk. We geven je dan ook graag enkele tips mee om makkelijk een deur te schilderen met een watergedragen lak.
 

Waarin verschillen watergedragen lakken van synthetische?

Watergedragen lakken zijn mens- en milieuvriendelijker en geven weinig geurhinder. Ze vergelen ook niet na een aantal jaren, wat synthetische lakken wel degelijk doen. Een ander groot verschil is dat je bij watergedragen lakken de borstels kan uitwassen met water en niet meer aan de slag moet met white spirit. En dan is er natuurlijk nog het verschil in verwerking: watergedragen lakken drogen sneller. Vooral dit aspect zorgt voor de opmerking dat watergedragen lakken niet zo 'makkelijk' te schilderen zijn. Een snellere droging wil immers ook zeggen dat je minder foutjes kan herstellen of retouches doen zoals men zegt. Het vraagt dus een beetje aanpassing van jou  om de klus te klaren. Daarom leggen we je graag uit hoe je eenvoudig een deur kan schilderen met watergedragen lak.
 

Stap voor stap deur schilderen in watergedragen lak

1. Voor je de schilderwerken start is het belangrijk het oppervlak  van de deuren goed te ontvetten. Deuren zijn immers gevoelig voor het huidvet van je handen, wat een goede hechting soms onmogelijk maakt. Ontvetten kan je doen met onze Cleaner Spray, een universele ontvetter.
 
2. Indien je reeds geschilderde deuren in goede staat onder handen wil nemen, mag je onmiddellijk doorgaan naar stap 3. 
Reeds geschilderde deuren in slechte staat, moet je eerst schuren zodat alle losse delen verwijderd worden en dan behandelen als een nieuwe deur.
Wil je nieuwe deuren schilderen, dan moet je eerst een laag Omni Hydro plaatsen. Ook de zogenaamde 'schildersdeuren' krijgen best een primerlaag. Vooral omdat de gespoten laag die een schildersdeur in de fabriek kreeg meestal heel glad aanvoelt, plaats je best een hechtingsprimer, als Omni Hydro. Zo voorkom je problemen met de afwerklagen.
 
3. Na de primerlaag kan je eventueel lichtjes tussenschuren om mogelijke oneffenheden weg te wrijven. Doe dit met een korrel P240 of hoger. Na volledige uitdroging kan je starten met het plaatsen van de watergedragen lak. Indien je schildert op een heel gladde schildersdeur, hanteer je best een droogtijd van 48 uur om onthechting te voorkomen.
 
4. Voor effen deuren hanteer je best volgende werkwijze:
· Start steeds van links naar rechts of omgekeerd, maar verwissel deze manier van werken niet om aandroging te vermijden. 
· Belangrijk is om de verf goed te verdelen, rol dus een keer horizontaal en een keer verticaal. Neem voor watergedragen lakken zeker ook voldoende verf op. Een te dunne laag droogt heel snel waardoor je vaak strepen in je afwerking ziet. 
 
5. Voor deuren met verschillende niveaus hanteer je best volgende werkwijze:
· Start steeds met het schilderen van de diepst liggende delen en wrijf eventuele vlekken op hoger liggende delen af met een droge vod. Zo zorg je ervoor dat je geen aandroging hebt op het hoger liggend deel en dus een niveauverschil krijgt op het moment dat je dit deel wil schilderen. 
· Eindig met het hoogst liggende deel van de deur.
 
deur schilderen 3 stappen.jpg
 
6. Bij watergedragen lakken is het belangrijk dat je steeds de reeds geschilderde delen in de gaten houdt. Van zodra je ergens een 'lopertje' ziet, moet je dit onmiddellijk retoucheren zodat het niet kan aandrogen. Indien dit toch gebeurt, zal je het moeten wegschuren en nog een laag plaatsen.
 
7. Plaats zeker 2 lagen watergedragen lak voor een mooie afwerking.
 

Welk materiaal heb ik nodig?

Voor watergedragen lakken gebruik je best specifieke borstels, rolletjes of schuurpapier. Enerzijds om het beste eindresultaat te bekomen en anderzijds omdat het de levensduur van het gereedschap zal verlengen.

SIA Abrasives heeft naast het traditionele schuurpapier ook de SIAREXX HYDRO
Onze leverancier SIA heeft een speciaal schuursponsje voor watergedragen lakken ontwikkeld: SIAREXX (115x140) HYDRO - grijs. Dit sponsje zal minder snel slijten en vollopen en zorgt omwille van de schuimlaag onder het schuurpapier dat de druk van de vingers beter verdeelt zal worden en dus niet te zien zal zijn na het lakken. Het is trouwens ideaal bij het schuren tussen twee verflagen. De sponsjes zijn beschikbaar is korrel 180, 220, 280 en 320.

ANZA heeft dan weer met de Platinum kwasten en de VILT-rolletjes ontwikkeld.

De Viltrolletjes hebben een zeer kortgeschoren viltvacht. Ze zijn geschikt voor zowel watergedragen als oplosmiddelhoudende lakken. De viltvacht van 5mm neemt de lak perfect op en zorgt tijdens het uitrollen voor voldoende hoeveelheid product op uw oppervlakte en zorgt voor weinig of geen structuur. Ze zijn beschikbaar in maat 5cm, 10cm, 15cm en 18cm (dubbeldik).

De Platinum kwasten zijn zowel in rond als platte uitvoering te verkrijgen. De kwasten hebben een mix van synthetische vezels, rvs / inox ring, volgekit en geverniste houten steel, en zijn te gebruiken voor alle verven. Maat dankzij de synthetische vezels blijven de haren mooi recht. De traditionele kwasten met verkenshaar zullen na gebruik met een wtergedragen lak, niet meer recht gaan staan. Ook de inox ring zal ervoor zorgen dat deze niet zal roesten door de aanwezigheid van water in de lak.