Hoe maak je een donkere kamer lichter?

26/10/2011

Heb je ook een ruimte in je huis die op eender welk tijdstip van de dag te donker lijkt? Geen nood, met de tips van Paintfactory kan je zelfs de donkerste kamer lichter laten lijken:

Wittinten, pastelkleuren, crèmekleuren
De meest eenvoudige manier om een donkere kamer lichter te laten lijken, is de muren in een lichte kleur schilderen. Lichtere kleuren reflecteren het licht en doen de kamer opleven, terwijl donkere kleuren licht absorberen en een sombere sfeer kunnen brengen.
Alle muren wit schilderen is niet de enige optie. Puur wit kan soms zelfs te koud en eerder steriel overkomen. Er zijn nog een hoop andere tinten, zoals pasteltinten of crèmekleuren, die eenzelfde effect hebben maar minder koud zijn.
 

Middentonen
Maar wittinten en pastelkleuren werken niet in elke ruimte. Om het effect van deze kleuren te zien, heb je namelijk voldoende natuurlijk licht nodig en dat is er dus meestal niet in een donkere kamer.  Wittinten en pastelkleuren komen het best tot hun recht in zonnige ruimtes, want daar komen hun nuances en ondertonen beter uit. In een echt donkere kamer zal je toch steeds het licht aansteken als je binnenkomt en dan heeft het gebruik van enkel pastelkleuren en wittinten weinig effect. Je zal de ondertonen die deze kleuren juist aantrekkelijk maken niet meer zien. Alleen grijze schaduwen blijven over, zelfs met de lichten aan.
Welke kleuren werken dan wel in donkere kamers? Middentonen of de tinten die je in het midden op de kleurenstrips van een kleurenwaaier ziet. Ze zijn zwaar genoeg om hun echte kleur in zowel dag- als kunstlicht te zien, maar niet donker genoeg om een sombere indruk na te laten. Doordat je kleur in de kamer brengt, breng je ook warmte en sfeer binnen, wat de donkere ruimte eveneens doet opleven. In donkere ruimtes, gericht op het noorden of oosten, werkt geel bijvoorbeeld perfect als compensatie voor het gebrek aan zonlicht. Het reflecterende effect zal deze kamers zonniger doen lijken. Maar ook warme kleuren zoals oranje en rood kunnen een kamer doen opleven.  Spring echter wel voorzichtig om met deze fellere tinten, want ze kunnen nogal overweldigend zijn. Gebruik ze daarom enkel als accent in de kamer.

Andere tips die een kamer lichter maken
• Schilder het plafond wit, dit doet de ruimte lichter en groter lijken.
• Vervang donkere houten vloeren in lichte of schilder de plankenvloer wit. Dit verlicht de kamer niet enkel, maar laat ze ook groter ogen.
• Plaats bleke meubelen in de kamer. Als je veel meubels in donkere houtsoorten hebt, hoef je die niet onmiddellijk te vervangen. Door ze in wittinten of crèmekleuren te schilderen kan je al een heel ander effect bekomen.
• Plaats verschillende lampen in de kamer, vooral in de donkerste delen van de ruimte.
• Plaats spiegels tegenover de natuurlijke lichtbron in de kamer. Die reflecteren het licht dat binnenkomt en helpen de kamer oplichten.
• Gebruik lichte gordijnen en vermijd zware jaloezieën, want die kunnen niet volledig open en blokkeren de lichtinval.
• Verwijder ook al de overtollige accessoires in de ruimte. Te veel prularia laten de ruimte kleiner en somberder lijken.
• Verse bloemen kunnen voor de finishing touch zorgen, ze brengen leven in de kamer en zorgen voor een aangename sfeer.

Met deze eenvoudige tips hoeft jouw donkere ruimte niet perse een sombere kamer te zijn, maar kan je ze omtoveren tot een warme en uitnodigende plaats in je huis.