Buiten schilderen: Hoe ga je best te werk?

29/06/2011

De zomer is de ideale periode om buitenschilderwerken aan te vatten. Maar toch hou je best rekening met een aantal factoren om die werken zo vlot mogelijk te laten verlopen. Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rij, want duurzaam schilderwerk valt of staat met de juiste verf, goed gereedschap en een zorgvuldige werkwijze.

1) Eerst en vooral is temperatuur heel belangrijk bij het schilderen. De temperatuur bepaalt immers de droogtijd van de verf en dus ook het esthetisch eindresultaat. Schilderen doe je best nooit onder de 5°C omdat de verf dan niet meer droogt. Hou er rekening mee dat de oppervlaktetemperatuur van het schrijnwerk of de gevel altijd nog een paar graden lager is dan de omgevingstemperatuur. Schilderen in fel zonlicht, bij mist of bij een sterke wind is niet aan te raden. Je wacht best tot de zon niet meer schijnt op de te schilderen oppervlakken, vooraleer je er aan begint.

2) Zorg dat de te schilderen oppervlakken droog zijn. Vocht in de ondergrond zorgt immers voor onthechting van de verf. Je kan eventuele barstjes opkitten met Paracryl Exterior, een elastische voegkit voor buiten, zodat vochtindringing niet meer mogelijk is. Wanneer je beslist de gevel te reinigen met water, wacht je best enkele weken om te schilderen zodat alles mooi is uitgedroogd. Nieuwbouwwoningen laat je best een jaar ongeschilderd staan, totdat het vocht uit de muren is verwijderd.

3) Groenaanslag op je gevel verwijder je best met bleekwater of Groen Weg (1 op 10 verdunnen in water). Ook beplanting hoort niet thuis op een te schilderen oppervlak.

4) Losse voegen kan je verwijderen met een harde borstel.

5) Muren schilder je best van boven naar onder in vlakken van 1 m². Zorg eventueel voor een stelling voor de hoger gelegen oppervlakken. Stoppen met schilderen in het midden van je gevel is niet aan te raden omdat nadien overlappingen zichtbaar kunnen zijn.

6) Houtwerk buiten kan je zowel met solventgedragen als watergedragen producten behandelen. Hou er rekening mee dat de systeemopbouw hierbij van cruciaal belang is. Bloot hout moet je steeds voorzien van een primer. Afbladderende verf moet je verwijderen door ze weg te schuren of af te bijten. Reeds geschilderde oppervlakken kan je best even opschuren en reinigen voor je ze schildert. Als je gestart bent met een solventgedragen primer, dan werk je ook best af met een solventgedragen lak, hetzelfde geldt voor een watergedragen systeem.

7) Ramen en deuren sluit je best niet onmiddellijk na het schilderen. De verf kan immers aan elkaar kleven waardoor je de verffilm kapot kan trekken bij het terug openen van ramen en deuren. Wanneer de verffilm relatief droog aanvoelt zonder te kleven, kan je ramen en deuren voorzichtig sluiten.

8) Afdekmateriaal voor je terras, ramen of deuren is nooit een overbodige luxe. Voorzie je ook van de juiste benodigdheden zoals tape, borstels en rollen.

Paintfactory heeft niet enkel de geschikte verven voor buiten, ook het ideale verfmateriaal vind je bij ons. Wij geven je graag meer uitleg over de geschikte producten en materialen voor jouw verfklus in onze Paintfactory-winkels in Brugge, Gent, Antwerpen en Hasselt.